KUMAS : Pertubuhan Kulaan Hj Ahmad Saadun

Ikatan Persaudaraan dan Kebajikan Keturunan Hj Ahmad saadun

DUN Perak akan terbubar ? Pilihanraya DUN Perak ?

Besar kemungkinan DUN (Dewan Undangan Negeri) Perak akan terbubarkan dengan sendirinya sekiranya DUN Perak tidak bersidang dalam bulan Mei nanti.

Perlembagaan negeri Perak menyatakan sekiranya DUN tidak bersidang dalam tempoh enam bulan, secara otomatik DUN akan bubar dengan sendirinya. Persidangan DUN yang terakhir yang ditanggohkan adalah dalam bulan November tahun lepas. Persidangan bawah pokok oleh kerajaan Pakatan Rakyat pula tidak di akui oleh kerajaan Barisan Nasional.

Kerajaan Barisan Nasional telah membuat kesilapan besar apabila membeli 3 adun Pakatan Rakyat tanpa Speaker DUN ( Sivakumar). Walaupun Barisan dapat merampas kerajaan negeri, kuasa Speaker masih di tangan Pakatan Rakyat. Semasa Tun Razak mengambil alih kerajaan Pas Kelantan dari Dato’ Asri dalam tahun ’70 meraka telah membeli Tuan Speaker terlebih dahulu.

Kini kerajaan Barisan, negeri Perak telah di “check mate” oleh Tuan Speaker DUN negeri Perak kerana jawatan beliau belum di lucutkan.

Anda warga Perak bersedialah untuk menghadapi satu lagi pilihanraya kecil Dewan Undangan Negeri seluroh Perak selepas bulan Mei nanti.

Advertisements

April 13, 2009 - Posted by | Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: