KUMAS : Pertubuhan Kulaan Hj Ahmad Saadun

Ikatan Persaudaraan dan Kebajikan Keturunan Hj Ahmad saadun

Penubuhan Koperasi

Salam Kulaan,

Sekian lama tak bersurah. Yelah, masing2 sibuk( kononnya), saya masih yakin pada, jika kita punyai plan yang betul dan teliti, tiada masa yang terlalu sibuk dan sesungguhnya 24jam/365 hari setahun itu cukup anugerah tuhan untuk kita melakukan segala2 nya yang kita mahukan.

Berfalsafah pulak. Ada kulaan kita yang berkunjung ke Bagan Datoh/Spg4/Tlk Intan, dalam  dua tiga hari ini. Ada sedikit perbincangan dan luahan idea untuk kita, untuk KUMAS, untuik semua.  Melihatkan kememampuan mengumpul  sejumlah besar kuaan cucu-cicit Hj Ahmad Saadun pada HariRaya lepas menunjukkan kita boleh. BOLEH sebenarnya, cuma tak diasah , tak digilap. Kita masih malu2 dan merendah diri yang bukan2. Apalah.. ( saya juga..).

Berbalik pada tajuk asal, PENUBUHAN KOPERASI( SYARIKAT KELUARGA ). Topik besar untuk minda besar. Betul kah ini benda besar, atau benda simple yang saja diperbesarkan, dan dipersusahkan oleh minda kita yang selama ini tertutup dan berhati kecil dan masih di takuk lama.

Idea awal. Dalam Februari ’09, kita akan buat meeting awal untuk tujuan ini. Bertempat di Simpang 4( atau kawasan sekitar). Permulaan kita perlu ~10 orang. Yelah, jawatankuasa penaja. Banyak plan. Banyak idea. Plan tinggal plan, dan idea tinggal semata2 idea, jika semuanya kurang rajin dan berhati kecil.

Otai2 kita ada bermain2 dengan idea syrikat keluarga , dan koperasi. Pada saya itu hanya/baru bentuk(form). Pengisian( substance) yang penting, usaha berterusan yang penting.

Advertisements

December 20, 2008 - Posted by | Bina Diri, Bisnes, Organisasi

1 Comment »

  1. rasanya perkara baik ini bagus dipercepatkan. sy sambut baik cadangan ini.

    Comment by dZ | December 24, 2008 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: