KUMAS : Pertubuhan Kulaan Hj Ahmad Saadun

Ikatan Persaudaraan dan Kebajikan Keturunan Hj Ahmad saadun

Jimat Petrol Dengan Ubat Gegat ??!!

 Memandangkan hari ini harga petrol yang tinggi disebabkan kenaikan harga minyak global dan faktor-faktor lain, maka bermacamlah cara dilakukan untuk penjimatan petrol yang optima. Antaranya menggunakan pil fuel saver. Nampaknya sekarang kereta pun ada pil tersendiri.. Kaedah ini memang terbukti berkesan tetapi harga pil itu juga mahal dan kalau dikira tolak campur.. pi mai pi mai tang tu jugak… still kena keluar duit.renault_dragonfly_wing.jpgOk.. sebenarnya ada satu cara istimewa yang diadaptasi daripada penggunaan pil penjimat petrol fuel saver tersebut… Mengikut kajian dan eksperimen oleh sekumpulan engineer syarikat automotive dan benda ni telah pon dibuktikan oleh mereka.. Iaitu kita boleh mengunakan UBAT GEGAT sebagai alternatif kepada penggunaan pil fuel saver. Ubat gegat yang dimaksudkan ialah yang berbentuk pil sebesar ibu jari tangan… yang kebiasaannya kita letak dalam almari atau laci untuk elakkan daripada serangga seperti lipas dan semut. Ubat gegat ini boleh didapati secara mudah dan murah dimana-mana.mothballs-754553.jpgCara-cara penggunaannya begini yang mesti diikut untuk kesan penjimaan yang optima, * Pergi mana-mana stesen minyak untuk mengisi petrol dan pastikan memilih jenis unleaded(tanpa plumbum) sahaja. * Sila buat isian sepenuh mungkin tangki minyak kereta anda.. sebabnya kita tidak mahu ada ruang udara dalam tangki minyak… cubaminimumkan atau kalau boleh tidak ada langsung ruang udara.. * Bila tangki sudah penuh dengan petrol, anda terus memasukkan 2 biji ubat gegat yang berbentuk pil tadi kedalam tangki minyak dan tutup dengan ketat secepat mungkin… tujuannya nak kurangkan tidakbalas dengan gas dalam udara. * Ok lepas itu anda boleh Dengan Ubat Gegat ??pandu macam biasa.. dan pastikan anda telah resetkan meter mileage anda kepada zero untuk anda melihat keajaiban hasilnya nanti. Cara ini telah terbukti berkesan menjimatkan 25%-30% pengunaan petrol oleh kereta anda dan tidak ada kesan sampingan langsung, malahan fungsi ubat gegat tadi adalah 99% sama dengan pil fuel saver yang dijual dipasaran..bezanya cuma bentuk fuel saver yang lebih kecil. Selamat mencuba.Sumber: Petua Warisan 

September 20, 2008 - Posted by | Pendidikan

7 Comments »

  1. Bro Puchong nak beritahu kat kulaan semua,bro puchong dah test dengan ubat gegat,peh hasilnya mengkagumkan,Bro Puchong pakai Iswara 1.3 je,time minyak naik hari tu isi rm10 dapat 33km je,tapi lepas pakai gegat dapat 50 ke 60km,bolehlah nak gi JB naik kereta.Apapun Bro puchong dah cuba,terpulanglah pada kulaan yang lain.

    Comment by Bro Puchong | September 20, 2008 | Reply

  2. byk perkara yg perlu kt bt utk jimatkn minyak…..

    antara perkara itu ialah:

    1. pastikan enjin dlam keadaan elok ( enjin x leeking, timing ok, plug n minyak hitam mengikut jadual. )

    2. Pastikan menukar air filter ( penapis udara ) lebih kurang setiap 20,000km ( setiap 5k servis air filter)

    3. teorinya bagi menjimatkan minyak adalah:

    Comment by AZAM | September 22, 2008 | Reply

  3. bagi mejimatkan minyak ikut arahan ini.

    1. Pastikan enjin anda dalam keadaan ok ( minyak enjin ok. timing belt n water pump ok, plug o.k n minyak gear ok). timing n tepet enjin perlulah disetingkan ikut spec.

    2. Perkara paling penting adalah air filter atau penapis udara perlulah di tukar setiap 20k km n setiap 5k km perlulah diservis.

    3. kereta perlulah standard xde sport rim, xde k&n n xde ekzos besar.

    utk bagi lebih menjimatkan adalah:

    1. pastikan perjalanan minyak lancar, maksudnya perjalanan minyak ke tempat pembakaran. oleh itu, pelbagai alat boleh digunakan seperti ubat gegat atau pun megnet yg byk dalam pasaran. perkara ini penting bagi menghasilkan pembakaran sempurna.

    2. untuk menghasilkan pembakaran sempurna, kita memerlukan udara yang bersih dan mencukupi. oleh itu, air filter perlu di servis dan di tukar. untuk lg bagus gunakan alat tambahan seperti air compessor yg banyak terdapat di pasaran.

    3. selain itu, perjalanan elektrik untuk kereta juga perlu distabilkan bagi menjimatkan minyak. banyak alat yang boleh digunakan seperti stormberg, electrical stablizer n sebagainya.

    kesimpulannya bagi menjimatkan minyak anda perlukan:

    magnet + ubat gegat + air compressor + stablizer = cormform 40% – 50% Jimat…..

    kos:

    RM 150 + RM 2 + RM 100 + RM 100 = RM 352.00

    p/s semua perkara ini susah dan perlukan peruntukan,,,,,, pak lah turunkanlah harga minyak!!!!!!!!

    Comment by AZAM | September 22, 2008 | Reply

  4. tips yg bagus…

    Comment by dZ | September 22, 2008 | Reply

  5. mari…. mari… mari….

    perkhidmatan penjimatan miyak…

    saya boleh tlg pasangkan klu sape2

    berminat…..

    hg blh runding????????

    Comment by azam | September 24, 2008 | Reply

  6. Trip johor guna gegat. Guna highway dan jalan dalam.
    Minyak shell rm145.
    Dapat ~1220km.
    Jadi, 11.8sen/km.

    Comment by Ib | October 25, 2008 | Reply

  7. Bole ke apply kaedah ubat gegat ni pada motosikal??

    Comment by silver | April 1, 2009 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: