KUMAS : Pertubuhan Kulaan Hj Ahmad Saadun

Ikatan Persaudaraan dan Kebajikan Keturunan Hj Ahmad saadun

” Apa macam lu punya bapak sudah nampak ini Simpang 4, mahu naik “

Orang Cina pun merasa hairan bagaimana arwah mempunyai vision/pandangan bahawa satu hari nanti Simpang Empat akan membangun seperti hari ini. Pada tahun 60 ‘an dan 70’an persekitaran Spg. 4 adalah hutan dan pokok getah. Penduduk Melayu hanya beberapa kerat sahaja. Tetapi beliau telah nampak tempat tersebut akan naik dan membuka stesen minyak pada tahun 60’an.

Kini Spg. 4, menjadi pekan satelit untuk Teluk Intan dan laluan Utara-Selatan melalui jalan pantai. Ianya kini sedang membangun.

August 10, 2008 - Posted by | Pembangunan, Sejarah | ,

3 Comments »

  1. Untuk 20 tahun lagi, kawasan Simpang 4 akan menjadi kawasan yang paling sibuk kerana menjadi kawasan penghubung antara KL dan Ipoh. Kepada yang tak jarang balik ke Simpang 4, ambil la kesemapatan pada Hari Raya ke-4 tahun ini balik kejap ke Simpang 4.

    Comment by eddy | August 11, 2008 | Reply

  2. Salam semua,

    saya rasa ramai Otai2 kita mempunyai tanah di sekitar spg3/selekoh/sg pergam/bgn datoh.

    ADAKAH KAWASAN INI, MEMPUNYAI POTENSI JUGA UNTUK MAJU/BERNILAI TINGGI????

    kebanyakan tanah ini adalah tanah pertanian( atau tanah semak??) sekarang ini…. area ini sebenarnya kekurangan satu faktor.. TIADANYA PEMBANGUNAN SIGNIFIKAN yg dpt merangsang kesan rantaian(chain reaction) yg seterusnyan merangsang aktiviti ekonomi dan push up land value..

    ************************************************
    saya rasa KULAAN, pakcik KULAAN DAN Atuk KULAAN dapat membincang strategi terbaik mentadbir/mengurus/mengusaha tanah-tanah ini, dan to get best value in these land, ( short term/long term)
    ************************************************

    Comment by ib | August 14, 2008 | Reply

  3. biasa la tu ib…..lama2 nanti membangun la kawasan Simpang 4 tu nanti, cuma masa dan keadaan semasa yang akan menentukan…
    tanah2 tu semua orang melayu punya jadi mana la ade duit kita ni nak buat projek sana sini.

    Comment by Eddy | August 14, 2008 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: