KUMAS : Pertubuhan Kulaan Hj Ahmad Saadun

Ikatan Persaudaraan dan Kebajikan Keturunan Hj Ahmad saadun

Bagaimana Hj. Ahmad Sadun menceburkan diri dalam bidang perniagaan

August 7, 2008 - Posted by | Sejarah

1 Comment »

  1. frankly, my mom was a teacher. even aruah tok & pah (belah aruah mak) juga guru. isteri pun cikgu. kedua2 kakak kat atas & suaminya juga guru. unfortunately for me… tak minat jadi guru. entah la, memang tak minat nak makan gaji. keje pun, dulu masa lepas SPM…. keje 6 bulan kat McD. lepas tuh ada la kejap2, sem break masa blaja… keje kilang kejap pun pernah… jadi salesman pun ada, buat duit poket. yea la… masing2 ada minat masing2. tak boley paksa.

    zaman dah berubah. sememangnya banyak cabang kerja/perniagaan yg tak wujud satu masa dahulu, sudah ada dewasa kini. malah, mungkin akan datang akan ada kerjaya2 yg mungkin kita tak terfikir. contohnya nanotech, genomics dll lagi.

    sungguhpun begitu, apa2pun ia berbalik kpd diri kita masing2. apakah kita sanggup ambil resiko & “dare to fail” ataupun kita tidak begitu? meletakkan semua keperluan harian kpd suatu kerjaya yg kita sendiri tak 100% pasti berjaya? …rasanya tak semua org.

    namun bagi saya la, semua org boley meniaga. & perniagaan itu tak semestinya dibuat secara full time. terpulang kpd individu… nak involve dlm MLM ke, forex ke, saham FCPO (komoditi) ke, insuran… property, banyak lagi. Macam bro Alias… ternak lintah. itu pun dah kira meniaga (pertanian itu perniagaan). kalo masing2 ada Passive Income, Insyaallah kita akan ada modal yg cukup & mungkin boley terjun utk jadi peniaga yg aggressive & berdaya saing. kalo org2 dulu, peniaga itu ibarat pedagang yg berdagang. Junjungan kita Rasulallah ada bagitau:

    “Islam itu dagang. Ia datang dagang & pergi dagang. Maka beruntunglah org2 yg dagang”.

    Wallahu’alam.

    -dZ

    Comment by dZ | August 8, 2008 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: