KUMAS : Pertubuhan Kulaan Hj Ahmad Saadun

Ikatan Persaudaraan dan Kebajikan Keturunan Hj Ahmad saadun

Sumbangan idea dari ahli-ahli.

Assalamualaikum semua,memandangkan persatuan ini baru, saya mencadangkan kulaan semua menyumbangkan idea,agar dapat ditingkatkan lagi program-program berbentuk kekeluargaan.

Yas.

July 31, 2008 - Posted by | Organisasi |

3 Comments »

  1. Assalamulaikum Wrm. Wbt.,
    Frankly, rasanya saya org yg paling “segan” utk menulis… sebabnya amat2 jarang hadir balik ke BDato. Bak kata Bro Alias tempoh hari.. “rasanya dah berbelas tahun kita tak berjumpa!”. Tapi tak kisahlah. Itu cerita yg lepas. Tak berani janji tapi Insyaallah akan datang, keadaan begini tak berlaku lagi.
    Rasanya utk permulaan, sebelum membuat aktiviti atau program… kena kukuhkan dulu cara perhubungan & memastikan semua maklumat sampai. Sebabnya, mungkin ada diantara kita yg tak boleh hidup jika tak mengadap internet; namun sesetengahnya tidak begitu, sungguhpun ada kemudahan tersebut. Rasanya majoriti yg tak selalu on-line adalah kaum hawa. Oleh yg sedemikian, satu data base ringkas adalah perlu. Saya mulakan drpd diri saya:

    Nama penuh: Mohd Adli Azamin Bin Abdul Malik
    No phone : 019-775 0424/07-6633340
    Add semasa: 1965, Jln Kemboja 36/16, Bandar Indahpura, 81000 Kulaijaya, Johor.
    E-mail : kanodesignz@yahoo.com.my
    Kedudukan : No 3 drpd 4 adik beradik.
    Status : berkahwin; anak nak masuk 3.
    Isteri : Rosnaini Bt Mohamad Salleh (Nani)
    Status comm: selalu on-line

    Insyaallah maklumat ttg adik-beradik yg lain akan dimasukkan pd waktu yg lain.
    Wallahualam.

    Comment by dZ | August 1, 2008 | Reply

  2. Nama penuh: Azlina Bin Abdul Malik
    No phone : 013-490 8810 / 05-805 7891
    Add semasa: 11, Jln Jana Setia, 34600 Kamunting, Perak.
    E-mail : kanodesignz@yahoo.com.my
    Kedudukan : No 1 drpd 4 adik beradik.
    Status : berkahwin; anak-3.
    Isteri : Marzlidin B Zubir @ Omar (Din)
    Status comm: kadang-kadang shj on-line

    Comment by dZ | August 1, 2008 | Reply

  3. Salam…

    saya yakin semua tahu yg atuk kita seorg businessman yg berjaya. & saya yakin tak semua anak & cucu-cicit beliau dapat ikuti langkahnya. dlm kata yg mudah, tak ramai yg mungkin berminat nak terjun dlm dunia perniagaan.

    justeru rasanya blog ini tak perlu terlalu “berat”… harus mencakupi perkara2 lain jugak. saya tak target suatu yg ideal… tapi dpt 50-60% ideal pun, rasanya dah ok.

    oleh itu, apa kata dlm masa2 yg mendatang (tak kisah la kalau makan 1-2 tahun pun)… mungkin kita dapat tambah 1-2 org moderator kaum hawa, yg mana mungkin dia boley sentuh benda2 remeh temeh yg kaum adam tak akan sebut. contohnya resipi2 masakan, cara mendidik anak dll. rasanya ini perlu, kerana selain kerjaya & ilmu… institusi kekeluargaan merupakan tunjang kekuatan sesuatu individu, keluarga & masyarakat.

    & kita juga boley wujudkan suatu ruang utk tackle anak2 kita… ada sikit bank2 soalan ke, english section ke, mathematic… apa2 la. rasanya ramai kulaan kita yg jadi cikgu, engineer dll… so diorg tak terpinggir & boley contribute.

    rasanya banyak lagi la…. yg boleh dibuat. mungkin satu masa dulu kita buat silap (termasuk la yg menulis nie)… kita tak optimumkan persaudaraan kita. namun rasanya sudah sampai masa utk kita berubah. medium internet mungkin alternatif terbaik masa kini sebab kos yg murah & penyebaran yg luas… yg dok oversea pun boley dpt info. yg penting… macam mana nak tarik traffic, bukan dari org lain… tapi dr kulaan kita sendiri.
    Wallahu’alam.

    -dZ

    Comment by dZ | August 9, 2008 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: